Удар с дрон, насочен към щабквартирата на подкрепяната от Иран проиракска милиция

...
Удар с дрон, насочен към щабквартирата на подкрепяната от Иран проиракска милиция
Коментари Харесай

САЩ ликвидираха командир на проиранските милиции в Ирак

Удар с дрон, ориентиран към щабквартирата на подкрепяната от Иран проиракска милиция в източната част на Багдад, умъртви минимум двама паравоенни дейци, а други седем са ранени. Това оповестиха на 4 януари източници от полицията и службите за сигурност в Ирак.

Те настояват, че не разполагат с повече детайлности по отношение на това кой може да е направил удара. По-късно паравоенните сили оповестиха, че офанзивата е била " американска ".

Проиранските милиции потвърдиха гибелта на пълководец на обединението " Хашд аш Шааби ", пише The Times of Israel.

Дронът е бил ориентиран към щаба за логистична поддръжка на " Хашд аш Шааби ". Това са проирански паравоенни елементи, значително интегрирани в иракските въоръжени сили.

Източник от " Хашд " удостоверява броя на починалите и упреква Съединените щати, че стоят зад офанзивата.

В изказване на " Харакат ал-Нуджаба " - една от фракциите на " Хашд ", се споделя, че " заместник-командирът на интервенциите в Багдад, Мущак Талиб ал-Саиди, е погубен при американски удар ". Не е ясна позицията на другия погубен.

Всичко това се случва ден откакто две бомби се взривиха в Южен Иран до гроба на ликвидирания от Съединени американски щати през 2020 година ирански военачалник Касем Солеймани. Загинаха над 80 души, десетки бяха и ранените. Тълпата се бе събрала, с цел да означи 4-ата годишнина от гибелта на Солеймани - една от най-влиятелните военни фигури в Иран и Близкия изток, убита по време на мандата на Доналд Тръмп като президент на Съединени американски щати.

Щатите отхвърлиха да имат нещо общо, а съгласно Ню Йорк Таймс висшият водач на Иран Али Хаменей е предупредил военните си водачи да не подхващат ескалация против Съединени американски щати и Израел.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР